Lid worden Inloggen
start Over COPD vzw Wat is COPD? Tips Getuigenissen Kalender Donaties Contact    
KALENDER

2e COPDvzw quiz

Vorig jaar organiseerden we onze eerste COPDvzw quiz. Wat een respons kregen we toen! Exact honderd mensen kwamen mee quizzen en daarmee zat onze zaal vol. Een mooie mix van jong en oud, copd patiŽnt, familie, arts of paramedicus. Er werd gestreden en gezweet en daarnaast veel plezier gemaakt. Op uitdrukkelijke vraag van velen herhalen we dit jaar het event. Plaats van het gebeuren is terug Neerijse. Een dorp gelegen tussen Leuven en Brussel, centraal in Vlaanderen. De inschrijvingen zijn vanaf vandaag geopend. Alle info kan je hier terug vinden. Geef al gerust je reservatie door als je zeker wil zijn van een plaats.
20 juni 2019 - wandeling Merelbeke

Het Liedemeerspark is een aangelegd park rond een vijver van 25 hectaren groot. Op 20 juni plannen we hier een wandeling. Noteer de datum alvast in je agenda. Meer info vind je hier!
13 juni 2019 - Infoavond Herentals

In samenwerking met het Sint Elisabeth Ziekenhuis van Herentals organiseren we op 13 juni een infoavond. Momenteel zijn we volop bezig om het programma uit te werken. We kunnen alvast verklappen dat het een erg interessante avond zal worden! Meer info vind je hier
11 juni 2019 - Speciale infoavond in Tongeren

Dinsdag 11 juni moet je zeker in Tongeren zijn voor een infoavond. Niet de eerste de beste! Er staan verschillende boeiende lezingen op het programma. Voor en na de voordrachten en tijdens de pauze kan je een aantal interessante infostanden bezoeken. Niet alleen om te kijken, maar ook om actief deel te nemen. Profiteer van deze unieke gelegenheid!
Wil je er meer over weten? Het programma vind je hier.
Plaats van het gebeuren: CC De Velinx, Dijk 111, Tongeren. 
Rookstop-events 2019

In het kader van de rookstop campagne 2019 is onze vzw aanwezig in verschillende ziekenhuizen. 
ZOL Genk in de inkomhal op vrijdag 31 mei tussen 13.00 en 16.00 uur 
OLV-Ziekenhuis Aalst in de ontvangsthal op vrijdag 31 mei tussen 12.00 en 16.00 uur.  
AZ Rivierenland (Campus Bornem Kasteelstraat) in de inkomhal op maandag 3 juni tussen 13.30 en 16.00 uur. 
HHart Ziekenhuis Lier op vrijdag 31 mei van 13.30 tot 16 uur. Meer info hier.
Wij kijken uit naar jullie komst!
Rookstop-events 2019

In het kader van de rookstop campagne 2019 is onze vzw aanwezig in verschillende ziekenhuizen. 
ZOL Genk in de inkomhal op vrijdag 31 mei tussen 13.00 en 16.00 uur 
OLV-Ziekenhuis Aalst in de ontvangsthal op vrijdag 31 mei tussen 12.00 en 16.00 uur.  
AZ Rivierenland (Campus Bornem Kasteelstraat) in de inkomhal op maandag 3 juni tussen 13.30 en 16.00 uur. 
HHart Ziekenhuis Lier op vrijdag 31 mei van 13.30 tot 16 uur. Meer info hier.
Wij kijken uit naar jullie komst!
23 mei 2019 - Infodag rookvrij Lier

Met de ĎWerelddag zonder Tabakí op 31 mei in het vooruitzicht geeft Lier binnenkort de aftrap voor de grootscheepse rookstopcampagne ďRookvrij LierĒ. De stad ondersteunt deze campagne die opgezet wordt door enkele Lierse tabakologen en het Heilig Hartziekenhuis met de steun van farmaceutisch bedrijf Pfizer. Het doel is tweeledig: enerzijds voorkomen dat jongeren beginnen met roken en anderzijds zoveel mogelijk rokers overtuigen en helpen om hun sigaret voorgoed te doven. Als COPDvzw zetten wij hier graag mee onze schouders onder. Ze organiseren een infomoment op 23/5/2019. Iedereen van harte welkom! Meer info vind je hier.  

23 mei 2019 - Wandeling Mol

Op 23 mei trekken we in de namiddag (start 14 uur) naar de abdij site Postel in Mol voor een prachtige wandeling, op het niveau van ons allen. Meer info vind je hier. Alvast te noteren in je agenda!
16 mei 2019 - Wandeling Aarschot

Aarschot: stad aan de Demer. Maar er is nog veel meer moois te ontdekken in de omgeving! Wie gaat er mee wandelen? Noteer alvast 16/5 in je agenda! Meer info vind je hier.
Verslag Wandeling Geel

Ook al waren de weergoden ons niet al te goed gezind, onze wandeling in Geel werd een voltreffer! Een uitgebreid verslag vindt u hier terug.
Verslag bedrijfsbezoek Orthomed

Orthomed Groep is een vooruitstrevende onderneming in Limburg die voorziet in medische hulpmiddelen. Zij boden ons de kans op een bezoek aan hun bedrijf en dat werd een echte voltreffer! Een verslag van de dag kan je hier terug vinden.

Warmathon 2018: begin van de kerstperiode

De Warmathon: wie kent deze actie niet? Heel wat sympathisanten schreven zich dit jaar in om mee te lopen voor onze vzw. Op verschillende plaatsen in ons land werd er het beste beentje voorgezet om onze vzw in de kijker te plaatsen. En of dat lukt? Deze beelden waren te bekijken op het VRT journaal! Dank aan alle lopers!! Alvast fijne feestdagen aan iedereen!
21 november 2018 - wereld COPD dag

Op 21 november 2018 was het wereld COPD dag. Een dag dat wereldwijd de ziekte COPD in de kijker staat. Te vaak horen we dat patiŽnten niet begrepen worden of dat niemand in de omgeving te ziekte kent. COPDvzw grijpt deze dag daarom met 2 handen aan om COPD meer op de voorgrond te plaatsen. In samenwerking met Chiesi Foundation werd er die dag in 12 centra in BelgiŽ een infostand opgezet waar mensen informatie over de ziekte kregen en terecht konden met vragen. Enkele centra boden de mogelijkheid om gratis een longfunctie te blazen zodat mensen kunnen ervaren wat dit inhoudt. Daarnaast liep er een uitdaging tussen de verschillende centra. Gezonde vrijwilligers en patiŽnten fietsten op de verschillende plaatsen en trachtten met hun centrum het meeste aantal kilometers af te leggen. Met dit initiatief willen we het belang van bewegen bij mensen met COPD in de kijker zetten en waren de gezonde vrijwilligers de spreekwoordelijke duw in de rug voor de patiŽnten. Of misschien was het soms wel omgekeerd??... In totaal werd 2485 km afgelegd: de afstand Brussel - St Petersburg!

Twee regionale zenders maakten beelden van het initiatief. Je kan ze hier bekijken: Sint Dimpna Geel en UZ Gent. Van het gebeuren uit Leuven vind je foto's op de ledenpagina.

We maakten ook zelf een leuk filmpje over onze actie in Leuven :

Loading the player ...
15 november 2018 - infoavond Kortrijk

Voor de 2de keer trokken we naar West-Vlaanderen voor een info-avond. Na een vorige afspraak in Brugge was ditmaal het AZ Groeninge aan de beurt. Alle vooraf ingeschrevenen waren op de afspraak. Na een academische wachttijd van 5 minuten heette de vzw-voorzitter de aanwezigen welkom. Dan was het aan dokter Moerman, longarts in het AZ, om uit te leggen wat COPD en slaap met mekaar gemeen hebben. Aandachtig werd geluisterd. Velen deden nieuwe inzichten op. Vervolgens bracht de heer Celis, verpleegkundige van Gasthuisberg Leuven, een vurig pleidooi voor een correcte inhalatietechniek, inclusief demonstratie en bij momenten geanimeerde interactie. De voorziene twee uur informatie was dan ook erg snel voorbij. Iedereen een veilige thuiskomst wensen, waren de laatste woorden na een weerom geslaagde avond.

7 oktober 2018 - Open deur dag AZ Vesalius

Op zondag 07 oktober, ter gelegenheid van de open bedrijvendag, had ook het AZ Vesalius in Tongeren een open deur dag georganiseerd. AZ Vesalius is een relatief klein ziekenhuis, gelegen in het groen, net buiten de stad Tongeren.  Het beschikt over een gloednieuw revalidatiecentrum met een multidisciplinair team van artsen, kinesitherapeuten, diŽtiste, ergotherapeuten, logopedisten, psychologen en verpleegkundigen en dit zowel voor gehospitaliseerde als voor ambulante patiŽnten. Dat betekent dat ook mensen die niet in het ziekenhuis verblijven, kunnen revalideren in het centrum. Hier was onze patiŽntenvereniging te gast. We werden er bijzonder vriendelijk onthaald en hebben er de ganse dag doorgebracht. We hebben heel wat mensen mogen ontmoeten maar het viel ons op hoe weinig mensen ook hier onze aandoening kenden. Er is duidelijk behoefte is aan een vereniging die COPD beter bekend maakt en er zal nog heel wat communicatie over onze ziekte nodig zijn. Maar niet getreurd, langzaam maar zeker : we komen er wel. We kijken ernaar uit om nog aan dergelijke initiatieven deel te nemen en tellen intussen weer wat nieuwe leden, waar we heel blij om zijn. Een leuke dag!

5 oktober 2018 - COPD vzw Quiz

Op 5 oktober organiseerden we onze eerste COPD vzw quiz. Maanden op voorhand sprokkelden we vragen, huurden een zaal, regelden een beamer, scherm en boxen, zochten prijzen en lachten eens lief naar een aantal vrijwilligers om ons te komen helpen. We verstuurden uitnodigingen... en wat een respons!! Exact honderd mensen kwamen mee quizzen en daarmee zat onze zaal vol. Een mooie mix van jong en oud, copd patiŽnt, familie, arts of paramedicus. Er werd gestreden en gezweet en daarnaast veel plezier gemaakt. We mochten een erg mooi verslag ontvangen van B. Herbots waarin jullie ook de stem van de deelnemers kunnen horen. Leden kunnen op de ledenpagina een fotoboek vinden met enkele sfeerbeelden. Ondertussen zijn we een 3 tal weken verder en kregen we al meermaals de vraag dit volgend jaar toch zeker terug op te zetten. Bij deze: ja, dat doen we. Zo veel enthousiasme: daar gaan we verder mee. Start dus alvast met het onthouden van allerhande weetjes zodat je klaar bent tegen de editie van 2019! 

Samana Forum

Op 29 september namen wij deel aan het Forum van de patiŽnt en de mantelzorger in Antwerpen. Dit evenement heeft 1 doel: mensen met een chronische ziekte en hun mantelzorgers in hun kracht zetten. Naast de patiŽntenbeurs waren er nog tal van workshops en lezingen. Zo kwam Wouter Deprez vertellen over zijn ervaringen als mantelzorger, kon je een workshop Ďzelf mocktails makení volgen, was er een vakantiesalon met Saartje Vandendriessche, kreeg je handvaten om krachtig te blijven in moeilijke momenten en nog veel meer. Zelf kregen we heel wat mensen 'over de vloer' aan onze stand. Boeiende gesprekken gehad, interesse gewekt bij heel wat mensen, COPD weer wat meer in de kijker gezet! Een geslaagde dag!
13 september 2018 - Wandeling Diest

Donderdagmorgen dertien september was het alles behalve een wandelweertje. Op  de middag klaarde de hemel op en werd het aangenamer. Van de 30 ingeschreven personen waren er 25 aanwezig. Jammer voor de afwezigen ( door omstandigheden of door de regenbui Ďs morgens) want het werd best gezellig. We hadden deze keer geopteerd voor een zintuigwandeling waarin onze wandelaars allerlei dingetjes mochten doen. Onder begeleiding van een vriendelijke dame ( onze gids) wandelden we van de ene test naar de andere totdat we uiteindelijk de vijf zintuigen konden ervaren. Velen onder ons moesten bekennen dat je nooit te oud bent om te leren wat we dankzij deze gids mochten ervaren. De gids zorgde ervoor dat de wandeling voor iedereen aangenaam was en liet ons regelmatig op adem komen. De wandeling werd afgesloten met een gezellige babbel en een drankje dat werd aangeboden door de voorzitter. Bedankt aan alle deelnemers en aan de hondenoppasser, dit sterkt ons om in de toekomst nog meer van deze activiteiten te organiseren. Leden kunnen op de ledenpagina een fotoboek vinden met beelden van de activiteit.


© COPD vzw 2018        naar onze Facebook paigna      Privacybeleid