Lid worden Inloggen
start Over COPD vzw Wat is COPD? Tips Getuigenissen Kalender Donaties Contact    
KALENDER

De warmste week 2018

Elk jaar vlak voor Kerstmis vindt 'de warmste week' plaats. Vorig jaar namen we voor de eerste maal deel. We waren zeer aangenaam verrast door de acties die heel wat mensen ondernamen. Familieleden van onze leden bakten massaal veel wafels en maakten bergen granola. En er werd met heel wat gezondheidsmedewerkers gelopen op de Warmathon in Leuven. Ook dit jaar schreven we ons in als 'goed doel'. We hopen dat er opnieuw mensen bereid zijn om ons te steunen of te helpen in ons opzet COPD wat meer naamsbekendheid te geven. Dus trommel kleinkinderen, kinderen, vrienden en / of collega's op en maak er een mooie, ontroerende, lekkere of misschien wel een spectaculaire actie van. Wij kijken al uit naar de reacties!
Inschrijven voor acties kan via deze link.
21 november 2018 - wereld COPD dag

Op 21 november 2018 was het wereld COPD dag. Een dag dat wereldwijd de ziekte COPD in de kijker staat. Te vaak horen we dat patiŽnten niet begrepen worden of dat niemand in de omgeving te ziekte kent. COPDvzw grijpt deze dag daarom met 2 handen aan om COPD meer op de voorgrond te plaatsen. In 12 centra in BelgiŽ was er die dag een infostand waar mensen informatie over de ziekte kregen en terecht konden met vragen. Enkele centra boden die dag de mogelijkheid om gratis een longfunctie te blazen zodat mensen kunnen ervaren wat dit inhoudt. Daarnaast liep er een uitdaging tussen de verschillende centra. Gezonde vrijwilligers en patiŽnten fietsten op de verschillende plaatsen en trachtten met hun centrum het meeste aantal kilometers af te leggen. Met dit initiatief willen we het belang van bewegen bij mensen met COPD in de kijker zetten en waren de gezonde vrijwilligers de spreekwoordelijke duw in de rug voor de patiŽnten. Of misschien was het soms wel omgekeerd??... In totaal werd 2485 km afgelegd: de afstand Brussel - St Petersburg!

Twee regionale zenders maakten beelden van het initiatief. Je kan ze hier bekijken: Sint Dimpna Geel en UZ Gent. Van het gebeuren uit Leuven vind je foto's op de ledenpagina.

We maakten ook zelf een leuk filmpje over onze actie in Leuven :

Loading the player ...
15 november 2018 - infoavond Kortrijk

Voor de 2de keer trokken we naar West-Vlaanderen voor een info-avond. Na een vorige afspraak in Brugge was ditmaal het AZ Groeninge aan de beurt. Alle vooraf ingeschrevenen waren op de afspraak. Na een academische wachttijd van 5 minuten heette de vzw-voorzitter de aanwezigen welkom. Dan was het aan dokter Moerman, longarts in het AZ, om uit te leggen wat COPD en slaap met mekaar gemeen hebben. Aandachtig werd geluisterd. Velen deden nieuwe inzichten op. Vervolgens bracht de heer Celis, verpleegkundige van Gasthuisberg Leuven, een vurig pleidooi voor een correcte inhalatietechniek, inclusief demonstratie en bij momenten geanimeerde interactie. De voorziene twee uur informatie was dan ook erg snel voorbij. Iedereen een veilige thuiskomst wensen, waren de laatste woorden na een weerom geslaagde avond.

15 november 2018 - infoavond Kortrijk

Op 15 november organiseren we samen met de dienst longziekten van het AZ Groeninge te Kortrijk een infoavond. Dokter Moerman, longarts, spreekt over COPD en slaap. Een belangrijk onderwerp waar nog erg weinig mensen kennis van hebben. Nadien zal de heer Celis, gespecialiseerd verpleegkundige COPD, uitleg geven over hoe inhalatiemedicatie best gebruikt dient te worden. Veel mensen denken te weten hoe ze dit moeten uitvoeren. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat slechts 50% van de mensen hun puffers correct gebruikt en hierdoor komt bij een grote groep patiŽnten de noodzakelijke medicatie onvoldoende in de longen terecht. Het is duidelijk dat het ook dit keer weer een interessante avond zal worden. Wij hopen jullie talrijk te mogen begroeten.
Meer informatie over de avond zelf kan je hier vinden. De wegbeschrijving vindt je via deze link.
Stand vzw op opendeur AZ Vesalius

Zondag 7 oktober van 10 tot 17 uur is het opendeur in het AZ Vesalius te Tongeren. Sinds kort en dankzij de steunende medewerking van ZOPP Limburg bouwden we een positief contact op met het AZ. Samen met andere patiŽntenverenigingen zullen wij er die dag met een infostand aanwezig zijn. Kom gerust even "dag"zeggen.
De enige echt COPDvzw quiz!

Op 5 oktober is het zover: dan organiseren we de enige, echte COPDvzw Quiz!! Heb je zin in een gezellige avond de hersenen pijnigen? Wij zorgen voor een heleboel leuke, interessante en niet te moeilijke vragen! Nodig uw familie, vrienden en/of collega's uit en ga de uitdaging aan!

Alle informatie vindt u hier. Inschrijven kan vanaf vandaag. 

Maximum 28 tafels, dus snel wezen is de boodschap!
Samana Forum

Op 29 september nemen wij deel aan het Forum van de patiŽnt en de mantelzorger in Antwerpen. Dit evenement heeft 1 doel: mensen met een chronische ziekte en hun mantelzorgers in hun kracht zetten. Naast de patiŽntenbeurs zijn er tal van workshops en lezingen. Zo komt Wouter Deprez vertellen over zijn ervaringen als mantelzorger, kan je een workshop Ďzelf mocktails makení volgen, is er een vakantiesalon met Saartje Vandendriessche, krijg je handvaten om krachtig te blijven in moeilijke momenten en nog veel meer. Goed nieuws: onze leden kunnen hier gratis aan deelnemen! Inschrijven doe je via de website https://www.samana.be/projecten/forum/ met de code die je kan vinden op onze ledenpagina. Op de website van Samana kan je ook het programma terugvinden van deze boeiende dag. We hopen jullie daar te zien!

13 september 2018 - Wandeling Diest

Nu de grootste hitte stilaan geluwd lijkt, is het tijd om terug in beweging te komen. Op 13 september organiseren we een mooie wandeling in Diest. Ook dit keer maken we er iets speciaals van: we krijgen een 'zintuigwandeling' onder begeleiding van een gids. Zeker inschrijven want het loont de moeite!
Alle info vindt u hier.
13 juli 2018 - informatievergadering ZOL

We werden op de hoogte gebracht van een erg interessant initiatief vanuit het Ziekenhuis Oost-Limburg. Zij organiseren op 13 juli een informatievergadering betreffende COPD voor patiŽnten en geÔnteresseerden. Meer info is hier te vinden. 
Wandelen in mei in Leuven en Gent

De lente is in het land! Een fijne tijd om buiten activiteiten te organiseren. En dat doen we! Er staan opnieuw 2 wandelingen op het programma. Eťn wandeling in Leuven op 24 mei waarbij we hopen dat alle enthousiaste stappers van afgelopen najaar weer van de partij zullen zijn. Wij kijken er alvast naar uit om jullie terug te ontmoeten! Daarnaast organiseren we in Gent een eerste wandeling op 29 mei. De organisatoren hebben daar ook een prachtig parcours klaar liggen. West-Vlaanderen: toon dat je niet moet onderdoen voor Vlaams-Brabant en zorg dat je in groten getale op post bent! Info Leuven. Info Gent.
Wandelen in mei in Leuven en Gent

De lente is in het land! Een fijne tijd om buiten activiteiten te organiseren. En dat doen we! Er staan opnieuw 2 wandelingen op het programma. Eťn wandeling in Leuven op 24 mei waarbij we hopen dat alle enthousiaste stappers van afgelopen najaar weer van de partij zullen zijn. Wij kijken er alvast naar uit om jullie terug te ontmoeten! Daarnaast organiseren we in Gent een eerste wandeling op 29 mei. De organisatoren hebben daar ook een prachtig parcours klaar liggen. West-Vlaanderen: toon dat je niet moet onderdoen voor Vlaams-Brabant en zorg dat je in groten getale op post bent! Info Leuven. Info Gent.
24 april 2018 - infoavond Brasschaat

Samen met de dienst longziekten van het AZ Klina organiseren we op 24 april 2018 een nieuwe infoavond. Er komen die avond heel wat verschillende aspecten van de ziekte aan bod, gebracht door 4 sprekers: Dr. Bogaerts (longarts), mevr Van Laerhoven (psychologe) en mevr Van Loock en mevr Coosemans (kinesitherapeuten). Bedoeling is om er een interessante avond van te maken met theoretische info, aangevuld met heel wat praktische tips. Erg aan te bevelen! Alle praktische info, alsook het inschrijvingsformulier vind je hier.

21 april 2018 - Trefdag voor mensen met een chronische ziekte of beperking

Op 21 april organiseert Samana 'Handvat': een trefdag voor mensen met een chronische ziekte of beperking. Deze dag vindt plaats in Houthalen; gratis inkom. COPDvzw is ťťn van de patiŽntenorganisaties die te vinden zijn op de infomarkt. Ook andere organisaties laten jou kennis maken met hun aanbod en werking. Daarnaast zijn er allerhande workshops en infosessies en is er ruimte voor beleving en ontspanning. Alle info is terug te vinden op deze flyer. Een dag combinatie van informatie en ontspanning: warm aan te bevelen!

15 november 2017 - wereld COPD dag

Op 15 november is het wereld-COPD dag en organiseren we op 3 plaatsen in Vlaanderen een infostand: UZ Gent, UZ Leuven (platform in de inkomhal 10-16 uur) en Ziekenhuis Oost-Limburg (inkomhal 8-16 uur)).

Mensen kunnen informatie krijgen over de ziekte en de behandeling. In het UZ Leuven en het Ziekenhuis Oost-Limburg kunnen geÔnteresseerden gratis longfunctietesten uitvoeren.

Dit jaar willen we bewegen in de kijker plaatsen. Bewegen is voor patiŽnten met COPD de hoeksteen van hun behandeling. Steeds meer patiŽnten zijn zich bewust van het belang van een actieve levensstijl.

Daarom organiseren we dit jaar met COPDvzw een wedstrijd:

Wie is het meest actief?

PatiŽnten met COPD of hun zorgverstrekkers, familie en vrienden?

Aan de infostanden kunnen 50 patiŽnten met COPD zich inschrijven voor de wedstrijd. In de loop van de maand december ontvangen ze per post een stappenteller en krijgen ze een doel opgelegd, conform met  hun medische situatie. Gedurende 14 dagen dienen ze x aantal stappen per dag (het voorop gestelde doel) te behalen. Via sponsering uit medische firmaís kunnen ze geld ophalen voor COPDvzw.

Wij, patiŽnten, nemen het op tegen een groep van 50 sympathisanten die het doel van 10.000 stappen/dag proberen te halen gedurende 14 dagen. Zij zorgen voor eigen sponsering.

Daag dus je naasten uit en probeer hen te verslaan!! Kom naar de infostands en schrijf je in voor de wedstrijd!

Wie zal de wedstrijd winnen? Welke groep mensen behaalt het vaakst hun vooropgestelde doel?

De uitslag zal bekend gemaakt worden tijdens de warmste week van Music For Life!

Op naar een overwinning van ons, patiŽnten!!! Op naar meer bewegen voor ons allemaal!

 Met dank aan onze sponsers: GSK, Vivisol, Oxycure.

18-24 december 2017 - De warmste week

Ook dit jaar is het weer zover. Music For Life organiseert van 18-24 december 2017 opnieuw 'De Warmste Week'. Iedereen zorgt voor iedereen. Zo wordt de week voor Kerstmis ook in 2017 opnieuw de warmste week! COPDvzw staat geregistreerd bij de goede doelen. Wie organiseert er een actie om onze vzw te steunen? Trommel alle kinderen en/of kleinkinderen op om voor mama, papa, oma en/of opa iets op poten te zetten en zo de ziekte COPD de naamsbekendheid te geven die ze verdient! De 680 000 patiŽnten in Vlaanderen mogen gehoord worden!!!
Alle praktische info betreffende 'De Warmste week' en het registreren van acties kan je terug vinden op de site van de warmste week.
7 december 2017 - Bedrijfsbezoek Escapo

Escapo is een coŲperatieve vennootschap en erkende groothandelaar in farmaceutische producten, die aan apothekers, thuiszorgwinkels en ziekenhuizen levert. Zij beschikken over een heel groot assortiment geneesmiddelen, homeopathische geneesmiddelen en voedingssupplementen. Zij hebben een ďstate Ėof-the-artĒ magazijn waar de bestellingen volgens de meest moderne manier van  picking worden klaargemaakt.  Hierdoor kan de groothandel 2 tot 3 maal per werkdag aan de apothekers leveren, alsook aan mediotheken, thuiszorgwinkels en ziekenhuizen. 

We krijgen de kans op met geÔnteresseerde leden van de vzwcopd het bedrijf te bezoeken. We krijgen een rondleiding en een presentatie. Deelname is gratis. Escapo verwacht ons om 9h30. Adres : Antwerpse Steenweg, 263 -  2800 Mechelen. Er kunnen maximaal 25 personen deelnemen. De inschrijvingslijst zal dan ook onverbiddelijk worden afgesloten zodra dit aantal bereikt is. In geval er veel interesse, proberen we dit bezoek volgende lente opnieuw te organiseren. 

Inschrijven kan via info@copdvzw.be vanaf 25 oktober 2017. Opgelet: we hadden graag ook informatie over het aantal voertuigen dat zal deelnemen. Er zijn op dit ogenblik werken gaande. Het aantal parkeerplaatsen is beperkt en het bedrijf wenst tijdig te weten hoeveel plaats ze moeten vrijhouden.


4 en 5 november 2017 - Gezondheidssalon

Dit jaar vindt op 4 en 5 november het gezondheidssalon plaats in Brussel. 
De beurs wil mensen helpen om hun gezondheid zoveel mogelijk in eigen handen te nemen. Je leert er over preventie van ziektes, nieuwe behandelingen en de allernieuwste inzichten. 
Ook onze vzw zal aanwezig zijn! We willen mensen met COPD informeren en een hart onder de riem steken. Daarnaast willen we de ziekte kenbaar maken bij een zo groot mogelijk publiek. 
Je kan ons vinden in paleis 10, stand 309. We kijken alvast uit naar jullie bezoekje!
Alle praktische info kan je vinden op hun site
Infoavond Brugge

U lijdt aan de ziekte COPD en u kent de gevolgen. Maar weet u exact wat deze ziekte inhoudt? Bent u op de hoogte van de laatste nieuwigheden betreffende mogelijke therapie? 

Bewegen is gezond. Ook voor mensen met COPD, zegt men. Maar is dit wel zo? De kortademigheid die we dagelijks ervaren staat bewegen vaak in de weg. Is het al die moeite wel waard? En, zo ja: hoe pakken we dit aan? 

Een antwoord op alle medische vragen bekomt u van Prof Janssens of Dr Haenebalcke op ťťn van onze twee volgende info-avonden. In het tweede luik van de avond zal Iris Coosemans uitleg verschaffen en de nodige tips geven over bewegen met COPD. 

Deze avond wordt opgezet voor patiŽnten met COPD, hun familie en zorgverleners. Ook niet vzwleden zijn hartelijk welkom! Meer informatie vindt u op onze uitnodiging.

Infoavond Leuven

U lijdt aan de ziekte COPD en u kent de gevolgen. Maar weet u exact wat deze ziekte inhoudt? Bent u op de hoogte van de laatste nieuwigheden betreffende mogelijke therapie? 

Bewegen is gezond. Ook voor mensen met COPD, zegt men. Maar is dit wel zo? De kortademigheid die we dagelijks ervaren staat bewegen vaak in de weg. Is het al die moeite wel waard? En, zo ja: hoe pakken we dit aan? 

Een antwoord op alle medische vragen bekomt u van Prof Janssens of Dr Haenebalcke op ťťn van onze twee volgende info-avonden. In het tweede luik van de avond zal Iris Coosemans uitleg verschaffen en de nodige tips geven over bewegen met COPD. 

Deze avond wordt opgezet voor patiŽnten met COPD, hun familie en zorgverleners. Ook niet vzwleden zijn hartelijk welkom! Meer informatie vindt u op onze uitnodiging.

wandeling Kessel-lo

Wandelen in Vlaanderen. Wandelingen perfect aangepast aan mensen met COPD. Zeer warm aan te bevelen! Meer informatie vindt u onder volgende links: 'wandeling Stokkem', 'wandeling Mechelen' en 'wandeling Kessel-lo'. Inschrijven kan via het mail-adres info@vzwcopd.be. Deelname is gratis. Familieleden van mensen met COPD zijn ook hartelijk welkom.
wandeling Mechelen

Wandelen in Vlaanderen. Wandelingen perfect aangepast aan mensen met COPD. Zeer warm aan te bevelen! Meer informatie vindt u onder volgende links: 'wandeling Stokkem', 'wandeling Mechelen' en 'wandeling Kessel-Lo'. Inschrijven kan via het mail-adres info@vzwcopd.be. Deelname is gratis. Familieleden van mensen met COPD zijn ook hartelijk welkom.
Wandeling Stokkem

Wandelen in Vlaanderen. Wandelingen perfect aangepast aan mensen met COPD. Zeer warm aan te bevelen! Meer informatie vindt u onder volgende links: 'wandeling Stokkem', 'wandeling Mechelen' en 'wandeling Kessel-Lo'. Inschrijven kan via het mail-adres info@vzwcopd.be. Deelname is gratis. Familieleden van mensen met COPD zijn ook hartelijk welkom.
22 juni 2017 - wandeling Mechelen

Annulatie owv de hitte.

De site van het KMI belooft ons voor donderdag 22/6/2017 32įC. Dit lijkt ons geen ideale temperatuur om te wandelen. We stellen de wandeling uit tot in het najaar. Ondertussen wensen we iedereen een deugddoende zomer toe met hartverwarmende contacten en mooie momenten. Vanaf september starten onze activiteiten opnieuw; we hopen jullie allen te mogen ontmoeten. Er staat heel wat op stapel voor het najaar, dus hou vanaf september zeker deze site in het oog!

Beste lid van COPD vzw,

Niet iedereen is even sportief, maar wandelen op een rustig tempo is heel verkwikkend en heeft een positieve impact op lichaam en geest. We maken ook kennis met lotgenoten en dat doet ons met elkaar verbinden. De wandeling in het Vrijbroekpark te Mechelen duurt ongeveer 1 uur (afstand 2 ŗ 3 km). Het zijn goed bewandelbare paden, ook voor rollators en rolstoelgebruikers. Er zijn ook rustbanken op het parcours. We verwachten jullie heel graag.

Wanneer: donderdag 22 juni 2017, van 14 tot +/- 16 uur (vrij einde)

Inschrijven: stuur een email met je naam naar volgend mail adres: info@copdvzw.be

Klik hier voor meer informatie

Wandeling provinciaal domein te Kessel-Lo op dinsdag 6 juni 2017

Beste lid van COPD vzw,

Niet iedereen is even sportief, maar wandelen op een rustig tempo is heel verkwikkend en heeft een positieve impact op lichaam en geest. We maken ook kennis met lotgenoten en dat doet ons met elkaar verbinden. De wandeling rond de vijvers van het Provinciaal Domein te Kessel-Lo duurt ongeveer ťťn uur (afstand 2 ŗ 3 km). Het zijn goed bewandelbare paden ook voor rollators en rolstoelgebruikers. Er zijn ook rustbanken op het parcours. We verwachten jullie heel graag.

Wanneer: Dinsdag 6 juni 2017, van 14 tot +/- 16u (vrij einde)

Inschrijven: via email info@copdvzw.be

Klik hier voor meer informatie

16 maart 2017 GENK - COPDvzw nodigt u uit op een eerste gratis infoavond

U lijdt aan de ziekte COPD en u kent de gevolgen. Maar weet u exact wat deze ziekte inhoudt? Bent u op de hoogte van de laatste nieuwigheden betreffende medicatie?

Wist u dat slechts 30 tot 50% van de patiŽnten met COPD hun inhalator op een correcte manier gebruikt? Vele patiŽnten missen op die manier een belangrijk onderdeel van hun behandeling.

Een antwoord op al deze vragen en problemen bekomt u van Prof Derom of Dr Daenen op onze eerste info-avond. Daarnaast zal Karen Denaux een praktische workshop geven met allerhande tips en concrete ideeŽn ivm medicatiegebruik.

Deze avond wordt opgezet voor patiŽnten met COPD en hun familie. Wij heten u van harte welkom!

Praktisch:

Infoavond Genk
Start 19 uur - einde voorzien omstreeks 21 uur
Zaal: AFI Papa Cervi Adres: Vennestraat 98 Genk
Vrije toegang - Inschrijven niet noodzakelijk
14 maart 2017 GENT - COPDvzw nodigt u uit op een eerste gratis infoavond

U lijdt aan de ziekte COPD en u kent de gevolgen. Maar weet u exact wat deze ziekte inhoudt? Bent u op de hoogte van de laatste nieuwigheden betreffende medicatie?

Wist u dat slechts 30 tot 50% van de patiŽnten met COPD hun inhalator op een correcte manier gebruikt? Vele patiŽnten missen op die manier een belangrijk onderdeel van hun behandeling.

Een antwoord op al deze vragen en problemen bekomt u van Prof Derom of Dr Daenen op onze eerste info-avond. Daarnaast zal Karen Denaux een praktische workshop geven met allerhande tips en concrete ideeŽn ivm medicatiegebruik.

Deze avond wordt opgezet voor patiŽnten met COPD en hun familie. Wij heten u van harte welkom!

Praktisch:

Infoavond Gent
Start 18 uur - einde voorzien omstreeks 20 uur
Zaal: UZ Gent zaal 'bibliotheek Longziekten' : ingang 12, route 1414.
Vrije toegang - Inschrijven niet noodzakelijk
Congres Belgische Vereniging voor Pneumologie

Vandaag, 3 december 2016 staat de vzw COPD met een stand op het jaarlijks congres van de Belgische Vereniging voor Pneumologie. Met dit initiatief willen we zoveel mogelijk longartsen informeren over het bestaan en de doelstellingen van onze vereniging.

Plaats : Hilton, Antwerpen
16 november 2016 = WereldCOPD-dag

Vandaag krijgt COPD wereldwijd extra aandacht. Ook wij dragen een steentje bij. Kom je informeren en maak kennis met de patiŽntenvereniging. Hopelijk tot gauw!

Plaats : UZ Gasthuisberg, Ziekenhuis Oost-Limburg, UZ Gent en Imeldaziekenhuis Bonheiden

COPD vzw in het Nieuwsblad

Brochure

© COPD vzw 2018        naar onze Facebook paigna      Privacybeleid