Volg ons via 

Wat is NTM?

Nontuberculeuze mycobacteriële (NTM) -longinfectie 

GOED OM KLACHTEN TE LATEN ONDERZOEKEN EN DUIDELIJKHEID TE KRIJGEN

Hoesten doen we allemaal wel eens. Maar als klachten niet overgaan en u er niet mee kunt ophouden kan dat behoorlijk ingrijpend zijn. Hoesten, vermoeidheid, kortademig, als u hier aanhoudend last van heeft, dan zou u een NTM-longinfectie kunnen hebben. Heeft u een andere longaandoening, zoals astma, COPD of bronchiëctasiëen, dan heeft u een verhoogd risico op NTM-longinfectie. Een verandering en/of een verergering van de symptomen die u ondervindt van die andere longaandoening, kan mogelijk wijzen op een NTM-longinfectie.

Definitie

Nontuberculeuze mycobacteriële (NTM) -longinfectie is een ernstige infectie, waarbij bacteriën betrokken zijn die longschade kunnen veroorzaken. Deze bacteriën bevinden zich veel in ons omringend water en in de bodem. Door water- en bodemdeeltjes die in de lucht zweven, kunnen de bacteriën ook de longen binnenkomen . En bij sommigen mensen kan dit een NTM-longinfectie veroorzaken. Deze infectie kan lang duren en over de tijd steeds erger worden.

Een NTM-longinfectie is niet besmettelijk

Cijfers over NTM

NTM-longinfectie is een infectie die mensen over de hele wereld treft. Naar schatting zijn er op dit moment zo’n 700 patiënten met een NTM-longinfectie in België.

Er zijn veel soorten nontuberculeuze mycobacteriën. Mycobacterium avium complex(MAC) is de meest voorkomende en goed voor ongeveer 50 to 60 % van alle gevallen van NTM-longinfectie in Nederland en België. Er zijn daarnaast ook andere NTM-soorten die minder vaak voorkomen, zoals M.abscessus, M.kansasii, M.malmoense, M. szulgai of M.xenopi.

Symptomen

NTM-longinfectie kent een aantal symptomen zoals hoesten, vermoeidheid, kortademigheid, gewichtsverlies, koorts. De symptomen van een NTM-longinfectie lijken vaak op die van deze andere longaandoeningen. Als medicijnen voor behandeling van uw eventuele andere longklachten niet helpen en de klachten blijven bestaan, kan dit ook wijzen op een NTM-longinfectie. Soms kan een NTM-longinfectie erger worden en blijvende schade aan de longen veroozaken.

Oorzaak

De oorzaak van NTM-longinfectie zijn nontuberculeuze mycobacteriën. Diverse soorten NTM-bacteriën komen overal om ons heen voor. Ze kunnen leven in het water en de bodem. Deeltjes daarvan kunnen ook in de lucht zweven, waardoor u de NTM kunt inademen. NTM kunnen voorkomen in het kraanwater, in waterdampen zoals in stoombaden, in de douche, in de vaatwasser en in de bodem van parken, tuinen of weilanden. Zo kunt u ermee in aanraking komen door bezigheden als douchen of tuinieren.

Wie loopt er risico?

Iedereen komt in zijn dagelijks leven in contact met NTM-bacteriën. Niet iedereen loopt echter het risico om een NTM-longinfectie te krijgen. Maar mensen met een bestaande longaandoening zoals COPD, bronchiëctasiëen of astma lopen meer risico. Ook ouderen en mensen met bestaande longaandoeningen en/of verzwakte afweer hebben een verhoogd risico op het verkrijgen van een NTM-longinfectie.

Diagnose

Als u denkt dat u een NTM-longinfectie heeft, praat dan over met uw arts over uw symptomen. Het is belangrijk om getest te worden op een NTM-longinfectie omdat deze infectie over de tijd steeds erger kan worden en meer schade aan uw longen kan geven. Veel mensen met een NTM-longinfectie weten het soms jaren niet en hun klachten gaan niet over. Getest worden is de eerste stap naar een goede diagnose en behandeling. 

Om te bepalen of u een NTM-longinfectie heeft, zal uw arts een lichamelijk onderzoek uitvoeren en uw eventuele andere longaandoeningen en symptomen onderzoeken. Ook zal uw arts u vragen wat slijm op te hoesten om te onderzoeken of daar NTM-bacteriën in zitten en een longfoto of CT-scan maken die eventuele schade aan uw longen kan laten zien. Mogelijk is er een bronchoscopie nodig bij het onderzoek.

Behandeling

Als een NTM-longinfectie bij u wordt vastgesteld, zal uw arts beslissen wat de volgende stap is. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Uw arts zal samen met u bepalen welke behandeling het beste bij u past. Ook kan u eventueel worden doorverwezen naar een specialist die meer ervaring heeft met de behandeling van mensen met een NTM-longinfectie.

Een NTM-longinfectie wordt meestal behandeld met 3 of meer geneesmiddelen. Als u eenmaal van de bacteriën af bent, moet u mogelijk nog 12 maanden in behandeling blijven zodat de NTM-longinfectie niet terugkomt. De behandeling kan dus lang duren. Wanneer u zich aan de behandeladviezen van uw arts houdt, is de kans groter dat u van de NTM-longinfectie afkomt.

Leefstijl aanpassen en Tips

Leefstijl

Een gezonde levensstijl kan u weerbaarder maken tegen NTM-bacteriën. Dat komt omdat beweging en dieet van invloed kunnen zijn op hoe goed uw lichaam werkt. Uw behandelaar kan mogelijk voorstellen om blootstelling aan NTM te vermijden.

Dieet

Een van de symptomen van een NTM-longinfectie is gewichtsverlies. Het is belangrijk om een gezond gewicht te behouden en gebalanceerde voeding te eten. Gezond eten kan u helpen u beter te voelen. Uw behandelaar of een diëtist kan u dieet adviezen geven.

Tips

Praktische tips om blootstelling aan NTM te verminderen. Dit kan u zelf doen.

- gebruik bronwater ipv leidingwater

- als u een waterfilter hebt, vervang deze regelmatig

- kook het water (100°C) dat u gaat drinken gedurende 10 minuten

- vermijd langdurig douchen

- desinfecteer de douchekop met huishoudbleekmiddel of azijn

- gebruik een douchekop met grote gaten

Tips

- zorg voor goede ventilatie in de badkamer

- tap de boiler regelmatig af om sediment te verwijderen

- verhoog de temperatuur van de boiler tot minimaal 55°C

- vermijd gebruik van luchtbevochtigers als ze niet gereinigd worden

- draag indien nodig een masker om inademing van stof te voorkomen

- bevochtig tuin- en potgrond

Dankbaar voor onze

Partners

Dankzij deze partners/sponsors kunnen wij onze patiënten begeleiden.

Hulp nodig?

Blijf niet zitten met je vragen en contacteer ons!